matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Vizer: Trivial możesz sprawdzić mi pare zadań z kombinatoryki, w zasadzie prostych, ale mogłem coś poknocić. Jak ktoś tez w miarę ogarnia ten dział, to zapraszam
15 mar 21:05
Trivial: yalla.
15 mar 22:09
Vizer: No to pierwsze, czy nie ma jakiegoś kruczku w tym zadaniu Na ile sposobów można rozmieścić k identycznych kul w n ponumerowanych szufladach? Żadnych warunków, więc nk?
15 mar 22:19
Trivial: No nie wiem. emotka Raczej nie. Zaraz pomyślę.
15 mar 22:30
Trivial: Jedyne co mi przychodzi na myśl to współczynniki multimianowe.
15 mar 22:36
Krzysiek: rysunekTak jest gdy kule są rozróżnialne. Gdy nie są to:

nawias
k+n−1
nawias
nawias
k
nawias

nawias
k+n−1
nawias
nawias
n−1
nawias

|Ω|=
=

Z rysunku: w pierwszej urnie mamy 2 kule, druga jest pusta itd Mamy k−kul i (n−1) przegródek, więc mamy k+n−1 rozmieszczenia kul i przegródek. I mamy umieścić tam k−kul stąd ten wzór.
15 mar 22:40
Trivial: Vizer, mógłbyś przedstawić swój tok rozumowania?
15 mar 22:48
Vizer: Mój tok był prymitywny i z tego co widzę nie doceniłem tego zadania. Po prostu brałem kulkę i mogę ją umieścić na n sposobów, i tak kolejna k−1 kulek, czyli nk, ale to właśnie byłoby za proste
15 mar 23:40
Trivial: Pytałem, gdyż taki sam wynik wyjdzie jeśli kulki są rozróżnialne. emotka
16 mar 09:03
Vizer: Ile jest całkowitoliczbowych dodatnich potęg liczby (a) 50!? Trivial wiesz może jak rozumieć to zadanie, bo nie mogę pojąć o co biega?
18 mar 17:57
Trivial: ta liczba to 50! (50 silnia) ?
18 mar 17:58
Trivial: I tak nie wiem o co tutaj chodzi za bardzo. Nie podali żadnych warunków? Tych całkowitoliczbowych dodatnich potęg (czyli potęg naturalnych, chyba...) jest nieskończenie wiele (tyle ile liczb naturalnych). 501, 502, 503, ... (?)
18 mar 18:04
18 mar 18:04
Vizer: Nie wiem taką mam treść i to jest na pewno silnia. Na moim forum gostek napisał, ze to zadanie powinno wyglądać tak: Ile jest całkowitoliczbowych dodatnich potęg liczby 10 dzielących 50!. Chyba w zadaniu tego brakowało
18 mar 18:06
Trivial: No to wszystko jasne. emotka Ale poprawna odpowiedź do tego zadania w takiej formie jakiej jest to: a) tyle, co liczb naturalnych.
18 mar 18:09
Vizer: mhm racja
18 mar 18:15